Vuonna 1881 Die Gartenlaubessa julkaistiin tämä kuva luostarin ristikäytävältä. Alkuperäisen maalauksen tekijäksi ilmoitetaan B.Bautier, jota en ole googlaamalla löytänyt. Sen sijaan siitä kaiverrettua grafiikkaa myydään tällä nimellä useammassakin paikassa. Todellisuudessa kysymys on sveitsiläisestä varsinkin kansanelämää kuvanneesta genremaalarista Benjamin Vautierista (1829-98), kuten kuvaan piirretystä nimestäkin ilmenee. Kuvaa alkuperäisestä maalauksesta en valitettavasti löytänyt.
Kuvassa on tiettyä sisällöllistä syvyyttä, ja huomio kiinnittyy nopeasti äärimmäisenä vasemmalla varjossa seisovaan tumma-esiliinaiseen tyttöön. Hän on yksinäinen ja ulkopuolinen. Hän on sitä joko yleisesti ottaen, tai sitten katseen suunnasta voisi lukea myös mustasukkaisuutta: se osuu keskellä sisovaan isompien tyttöjen pariin. Varjo ja tumma asu saivat minut valitsemaan tämän yleisen yksinäisyyden, johon tietysti voi liittyä myös kateus, kaipuu tai mustasukkaisuus, kuten hyvin usein käy.
Itse kuva on hyvin tehty, ja lapset varsinkin on kuvattu hyvin elävästi. Heitä vartioiva nunna on vailla piirteitä, kuin kalustoon kuuluva osa. Tämäkin saattaa olla taiteilijan valintaa.
Sosiaalisia ongelmia ja köyhyyttä esiteltiin tässä saksalaisessa kuvalehdessä monin vaikuttavin kuvin. Realismi oli astumassa romanttisen pittoreskisuuden tilalle. Tästä esitän myöhemmin muutamia puhuttelevia kuvia.
Ainakin aihe on ihan ihmisyyden perusteemoja...
VastaaPoista