lauantai 5. tammikuuta 2013

Goethe ja Schiller - vähän outoa ystävyyttä


Goethe ja Schiller tapasivat toisensa varsinaisesti ensimmäisen kerran 7. syyskuuta 1788 Rudolstadtissa von Lengefeldien talossa järjestetyssä juhlassa. Goethen kutsui itse asiassa toinen perheen tyttäristä, Schillerin tuleva vaimo Charlotte. Schiller oli umpi-ihastunut molempiin, ja olisi ilmeisesti halunnut vanhemman heistä, Carolinen, mutta tämä oli jo mennyt naimisiin.

Samana kesänä Goethe suurelta Italianmatkaltaan palanneena oli asettunut asumaan yhdessä 23-vuotiaan Christiane Vulpiuksen kanssa. Tämä oli kouluja käyneestä keskiluokkaisesta perheestä, mutta köyhyyden takia joutunut ottamaan siivoojan paikan. Tästä syntyi tietysti skandaali, johon suurella raivolla osallistui myös Goethen entinen rakastajatar rouva Charlotte von Stein.

Naimisiin pari meni vasta 18 vuotta myöhemmin, saatuaan viisi lasta. Neljä heistä haudattiin lapsina, mutta hautajaisiin Goethe ei mennyt. Ei mennyt Christianenkaan hautajaisiin 1816, ei näet ollenkaan pitänyt hautajaisista. Iloisella ja käytännöllisellä Christianella oli suuri vaikutus Goethen kirjalliseen tuotantoon, ja pariskunnan rakkaus oli kiihkeää.

Vaikka Christiane lopulta vähitellen hyväksyttiin (pitkin hampain) seurapiireihin, oli yksi joka ei häntä koskaan hyväksynyt: Friedrich Schiller. Tämä oli nainut "ylöspäin", ystävä Goethe taas "alaspäin". Ja vaikka Schiller oli joskus esiintynyt vähän vallankumoukseen taipuvaisena, hänen käyttäytymisensä Christianea kohtaan oli puhtaasti törkeää. Ei tervehtinyt koskaan, ja vaikka asui Goethen luona erinäisiä aikoja, rouva salaneuvoksetar ei saanut edes näyttäytyä jo mainetta saaneelle nerolle...

Inhottava tahra muuten suuren kirjailijan jälkimaineessa.

Goethen piirros Christiane Vulpiuksesta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti