maanantai 21. tammikuuta 2013

Salainen katse


Vanhassa psykologiankirjassa oli kuva kahdesta päiväkotilapsesta, pojasta ja tytöstä juomassa mukista. Pojan kasvot kohdistuivat suoraan mukiin, silmät samoin. Hän keskittyi tähän sen hetken tärkeimpään tehtävään: juomiseen mukista. Tytön kasvot kohdistuivat myös mukiin, mutta hänen silmänsä katsoivat sivuun, luultavasti muihin lapsiin (tyttöihin?) jotka olivat tekemässä samaa kuin hän.

Tytöillä ja naisilla on erikoislaatuinen kyky olla kääntämättä päätään syrjäänkatsoessaan. He tarkkailevat kaiken aikaa ympäristöään syrjäsilmin. Poika ja mies kääntää useimmiten kasvonsa katseen suuntaan. Heidän katseensa kohteet tytöt ja naiset pystyvät toteamaan syrjäsilmällä. Tähän eivät miespuoliset henkilöt yleensä kykene.

Kuvan oikeanpuoleinen tumma-asuinen nainen on joutunut vähän kääntämään päätäänkin, mutta vain puolittain. Hän ikäänkuin katselee kuvan vasempaan reunaan (tai pikkutytön näyttämää pajunkissaoksaa) päin, mutta voimme arvata, että syrjäsilmin hän katselee koristehattuista miestä taka-alalla. Tämä puolestaan katsoo naista, ja havaitsee todennäköisesti naisen katseen. Vaikka se ympärillä olevista syistä johtuen olisikin lyhyt, se välittää miehelle selvän viestin: "Olen kiinnostunut sinusta", tai: "Muistatko viime kerran?", tai vaikkapa: "Huomenna kuljen tästä samaan aikaan".

Vanhan psykologiankirjan kuva oli mielessä melkein koko sen ajan, noin puoli vuosisataa, jolloin harjoitin opetustointa. Voin vakuuttaa, että suurin osa kokemuksista vahvistaa tuon kuvan kertomuksen.

Nyt, vanhempana ja toivon mukaan viisaampana tiedän myös, että havaitsemani syrjäsilmäiset salaiset katseet eivät ulkopuoliselle kerro juuri mitään. Mitä naisen pään sisällä tapahtuu, jää miehelle salaisuudeksi, ei ainoastaan kun hän vaivihkaa luo katsettaan, vaan jopa silloin kun hän suoraan puhuu katseensa kohteelle. Voin vain arvata, että naisen ajatukset voivat olla mitä vain orastavan kiinnostuksen ja jo tietoiseksi tulleen halun väliltä. Tai sitten ne tietysti saattavat olla pelkästään tarkkailevia, ehkäpä siitä syystä että joku toinen nainen saattaa jossakin vaiheessa paljastua pahaksi kilpailijaksi tai muuten uhaksi.

Naisen katse, ja hänen aivojensa kadehdittava kyky moniajoon, usean tehtävän samanaikaiseen suorittamiseen, tekee hänestä strategisesti ylivoimaisen mieheen verrattuna. Hän on kuin stealth-lentokone, jota miehen tutka ei havaitse. Tässäkin mielessä naiset ovat maailman valtiaita, joille miehet eivät voi mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti