tiistai 22. tammikuuta 2013

The Beatles - niidenhän piti jo unohtua?


Tampereella vietettiin äskettäin jo perinteeksi käynyttä Beatles-juhlaa. Tämän kvartetin musiikki oli löytänyt tiensä myös jumalanpalvelukseen, mikä luonnollisesti herätti oikeamielisten kauhua, vihaa ja manauksia. Jotain kummaa tässä on, sillä totesihan musiikkialan ehdottomasti suurin auktoriteetti akateemikko Joonas Kokkonen jo vuonna 1965 Rondo-lehdessä selvästi ja vastaansanomattomasti näin:

Minulla ei tosin ole kovin suurta kokemusta Beatles-yhtyeestä: olen pari kertaa joutunut sitä kuulemaan transistori-sävelradion pakkosyöttämänä, ja kerran olen televisioperheessä vieraillessani nähnyt välähdyksen yhtyeen konsertista.
[...]
Beatles-mania on tietysti sinänsä harmiton, pian ohi menevä ja nopeasti jollakin uudella manialla korvautuva ilmiö. [...] Vaarallisiksi nämä ilmiöt kasvavat vasta sitten, kun niitä ryhdytään rinnastamaan taiteeseen ja tässä mielessä fanaattisesti puolustamaan, jopa aletaan vaatia iskelmien mukaan ottamista koulujen musiikin opetukseen.

Tuo viimeinen huomautus oli minulle, kun olin herättänyt suunnatonta pahennusta ehdottamalla, että Beatles-musiikki saattaisi olla erinomainen porras klassisen konserttimusiikin tajuamiseen. Arvon akateemikko järjesti sittemmin pääni menoksi erinäisiä erotus- ja boikottitoimia, mutta tästä surkuhupaisesta tarinasta ehkä kerron joskus toiste. Mutta ihmettelenpä todella Beatles-iskelmätähtien kovakorvaisuutta, samoinkuin yleisön syvälle vajonnutta alennustilaa: akateemikkohan sanoi selvät sävelet, ja pulinat pois! Kaiken lisäksi transistorit ja transistori-radiotkin levisivät laajalle, samoin televisioperheet... Voi tätä syntistä maailmaa!


10 kommenttia:

 1. Ongelmahan ei ole musiikki vaan se, että messu on messu on messu :) Ja kaikenlaiset humppamessut tosiaan ovat jo pelkästään markkinointitarkoituksen vuoksi rienausta.

  VastaaPoista
 2. Olen itse aika korkeakirkollinen messujen musiikin suhteen, mutta jos sinä sanot Beatles-musiikkia humpaksi ja rienaukseksi, niin johan pomppas! En paremmin sano!

  VastaaPoista
 3. Kirkkoherra saarnassaan totesi esitettyjen laulujen sanoman sopivan erinomaisesti Raamatun henkeen ja tämän vuoden yhteisvastuun teemaan eli ykinäisistä vanhuksista huolen pitämiseen.

  Minulla paikalla olleena on sattumoisin useimmat noista esityksistä videolla - laitanpa linkkejä, kunhan saan ne valmiiksi. Arvellaanpa sitten uudestaan sen musiikin soveltuvuutta - esittäjinä kansainväliset artistit, säestäjinä mm. flyygeli, viulut ja sellot sekä poikakuoro.

  Luonnollisesti Tampereen Tuomiokirkko oli liki täynnä, ehtoollistakin jakamaan tarvittiin kahdeksan pappia. Ei huonosti.

  VastaaPoista
 4. Niin no, en minäkään Beatlesia messussa käyttäisi, vaikka pidänkin sangen paljon monista heidän levyistään, esim. ns. Valkoinen tupla on varsin mainio, eikä Abbey Roadkaan, josta tuossa kuvia on, ole mitenkään huono.

  Joonas Kokkosen elitismi oli surkuhupaisaa, joskin mies sävelsi ihan hyvää musiikkia. Toisaalta ihmettelen, että k.o. säveltäjän tunnetuin teos on karvalakkioopperaksi kutsuttu. Kosketti kylläkin sangen laajaa kuulijakuntaa.

  Taidettahan on kai se, kun ihminen kuvaa korvin kuultavin, silmin nähtävin tai vaikka kirjallisin keinoin ihmisenä olemista, ja siinä ilmaisussa on jotain sellaista, johon ilmaisua vastaanottava voi samaistua, tai josta hän saa henkiselle elämälleen voimaa ja rikkautta.

  Siinä mielessä Beatles on vaikka kuinka taidetta. Jos kohta Kokkonenkin.

  VastaaPoista
 5. "jos sinä sanot Beatles-musiikkia humpaksi... niin johan pomppas!"
  Hmmm... jaa... Kohtuullisen sivistyneenä pitämäni ex-kollega ihanalta 1960-luvulta suomensi Beatles-yhtyeen inhoittavien tuplamonikoiden, kuten "Beatlesien", välttämiseksi nimikkeellä "humppakuoriaiset"! Ja sitäpaitsi opetti minut "rytmiradion" tiskijukaksikin... (RIP Erkki Toivanen...)

  VastaaPoista
 6. "Olen itse aika korkeakirkollinen messujen musiikin suhteen, mutta jos sinä sanot Beatles-musiikkia humpaksi ja rienaukseksi, niin johan pomppas! En paremmin sano!"

  En siis musiikkia vaan sitä, että pitää markkinoida erikseen jotain Beatles-messuja, Dance-messuja, Heavy-messuja, Elvis-messuja tai milloin mitäkin. Se on rienausta, koska siinä musiikki nostetaan itse messun yli. Siitä olen vakuuttunut, että musikaalisesti esimerkiksi Beatles päihittää virrenveisuumme Kouvolassa mennen tullen.

  VastaaPoista
 7. Virassa olevana kanttorina joudun sanomaan, että nykyään on tehtävä kirkkomusiikkikin melko monipuolisesti, ellei ihan tyhjille saleille halua komentoja pitää. En ole erityisiä teemoja käyttänyt lukuun ottamatta gospel- kirkkoja silloin tällöin, kerran kauneimmat joululaulut- messu. Jos itse asiassa pysytään, niin mielestäni ongelmaa ei ole.

  VastaaPoista
 8. Tämä voi vaikuttaa äärimmäiseltä nillitykseltä, mutta minusta messu, jossa soitetaan tai lauletaan Beatlesin musiikkia on oleellisesti eri asia kuin Beatles-messu. Jälkimmäinen kalskahtaa siltä, että tänään soitetaan beatlesia, huomena jotain muuta sykähdyttävää, oheistoimintana pidetään myös messu.

  VastaaPoista
 9. Itse asiassa tämä oli koko "kampanjanimeltään" Yhteisvastuun Beatles-messu" - tämä oli osa kirkon yhteisvastuukampanjaa. Minusta on vallan sopivaa, että kirkko välittää viestejään monin tavoin. Beatlesin musiikki oli houkuttimena saada kirkkoon enemmän ihmisiä kuulemaan kirkon viestiä.
  Pastori erinomaisessa puheessaan totesi monasti, miten lähellä esitettyjen laulujen ja etenkin John Lennonin sanoma on kirkon viestiä rakkaudesta ja välittämisestä, tässä tapauksessa erityisesti vanhuksista välittämisestä.
  Ja en tosiaan tiedä ulkopaikkakuntalaisena, kuinka täynnä kirkko aamuisin yleensä on, mutta nyt siellä oli 1000 ihmistä kuulemassa musiikin ja sanoman. Mistään markkinahenkisyydestä tai humppafestivaalista ei todellakaan ollut häivettäkään.

  VastaaPoista
 10. Täällä on sivun lopussa läjä videoita myös messusta varsinaisten tapahtumavideoiden lisäksi. Pastorin puhetta ei ole, mutta kaipa noista silti saa vähän käsitystä tilaisuuden luonteesta:
  http://www.vanhamoto.net/2013/01/off-topic-tampere-beatles-happening-2013.html

  VastaaPoista