torstai 3. tammikuuta 2013

Varovaista peliä nuorten naisten kanssa


Tässä on herkullinen kuva Gartenlaubesta 1895. Minun ei edes tarvinnut tulkita sitä uudelleen, sillä tämän Botts-nimisen taiteilijan kuvan nimi oli "Varovaista peliä". Noin yleisluontoisena satiirina tämä kuva toimii ihan hyvin, ja on terveellinen muistutus meille arvokkaille vanhoille herroille. Mutta henkilöiden ilmeet ja koko asetelma käyvät selville vasta kun tarkastelee itse shakkilautaa.

Pelin asetelma on varsin sekava ja hyvin hassunkurinen, mutta olennaista on, että valkoinen torni uhkaa mustan kuningasta, joka ei pääse pakoon. Nuori neiti on hyökännyt kuninkaalla(!) ja ahdistanut vanhan herran tilanteeseen joka on yksinkertaisesti shakki ja matti! Näinhän siinä tapaa käydä, vaikka kuinka yrittäisi pelata varovaisesti ja varman päälle...

Polkupyörä muuttui nykyaikaiseksi 1880-luvulla, ja siitä on hyvä esimerkki alla olevassa mainoksessa vuodelta 1896. Ehkä enemmän kuin itse pyörän nykyaikaisuus, kiinnittää huomiota reklaamin koristeellinen piirrostyyli. Entäpä jos tällaista layoutia kokeiltaisiin tänä päivänä? 

Polkupyöräreklaamin alla on maissijauhomainos - ja ylen tuttu tuotemerkki. Wikipedian mukaan se monien vaiheiden jälkeen on nykyisin Unileverin omaisuutta.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti