lauantai 19. tammikuuta 2013

Stille Nacht - se oikea joululauluYllä on vuonna 1891 Die Gartenlaubessa julkaistu Stille Nacht -laulun nuotti. Merkittävää siinä on, että sekä sanat että musiikki ovat alkuperäisessä Franz Gruberilta lähteneessä asussa. Tämä originaali voittaa minun mielestäni selvästi tuon yleisimmin lauletun yksinkertaistetun version, saatikka nyt sitten monet anglo-amerikkalaiset väännelmät, joissa pisteellinen sicilienne-rytmikin on haalistunut.

Minulla on Gruberin omakätinen orkesterisovituskin, mutta siitä tuskin saa täällä selvää. Sen vuoksi liitän tähän hänen yksinkertaisen sovituksensa, lähinnä kitaralle osoitettuna:


Myös tekstiä on nykyversioon muuteltu monin kohdin, kuten näytteistä selviää. Joka tapauksessa Gruberin alkuperäinen sävellys on itävaltalaisen kepeä ja elegantti, sanoisinko mozartiaaninen. Itse esitytin kuorojeni joulukonserteissa aina tätä alkuperäistä muotoa, jonka esittämisessä kuitenkin täytyy kaiken aikaa pitää huolta kepeydestä ja yksinkertaisuudesta, ja ehdottomasti välttää paksua romanttista paisuttelua. Tässä hyvin alkuperäisen sävyinen, alkuperäistä säestystä harpulla seuraava Innsbrucker Capellknaben-kuoron esittämänä:


Tuo esitys oli ehkä vähän nopea. Tässä toinen, mutta sen laulajista en oikein pidä. Mutta ehkäpä tämä riittää kuitenkin vakuuttamaan alkuperäisen version erinomaisuudesta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti