perjantai 4. tammikuuta 2013

Naisten valta



Gartenlauben 1896 numeroista ovat nämä kaksi kuvaa, jotka kuvaavat neitien elämää kahdelta vastakkaiselta suunnalta. Kuten Marcel Proustin legendaarisesta eepoksesta tiedämme, porvariston sisällä oli monenlaisia kerrostumia, jotka osittain lomittuivat toisiinsa, osittain olivat jyrkästikin erillään. Useimmilla perheillä oli pyrky "ylöspäin", ja tyttäret yritettiin mielellään naittaa hiukan paremmiksi koetuille herroille. Tästä syntyi epäilemättä ristiriitoja tyttärien ja perheiden välille, sillä tokihan neideillä oli omat unelmansa, ja niiden varjeleminen oli joskus kovan työn takana.

Neidit olivat luonnollisesti täysin tietoisia viehätysvoimastaan, ja monet käyttivät sitä hyväkseen myös harjoitellakseen taitojaan ja huvitellakseen niillä. Alemman kuvan neidit ovat jo itsenäisiä, ja valmistautuvat sunnuntaipromenadiin kaupungin suosituimmalle bulevardille. Yläkuvan neiti on suojellumpi, ja hänen on pakko yrittää käyttää hyväkseen pieniäkin valvomattomia hetkiä. Näin nuoret naiset pääsivät kehittämään myötäsyntyistä oveluuttaan, harjoittelemaan valloitustaitoaan, viedäkseen lopulta joltakin nuorelta herrasmieheltä pikkusormen - ja sitä maisteltuaan ehkä lopulta koko käden.

Porvarillinen yhteiskunta loi kirjallisuuteen oman romanttisen rakkauskertomusten ja -romaanien genren, jota Die Gartenlauben tapaiset aikakauslehdet hyödynsivät. Niissä julkaistiin näitä romaaneja jatkokertomuksina, kuin nykyisiä televisiosarjoja ikään, ja monet elämään jääneet kuuluisat romaanit onkin itse asiassa ensin julkaistu jatkokertomuksina.

Paljon on ehditty säälittelemään 1800-luvun yläluokkaisia neitoja, on korostettu heidän väline- ja myyntiarvoaan, ja väitetty heidän olleen enemmän alistettuja ja hyväksi käytettyjä ihmisraukkoja, kuin itsenäisesti toimivia yksilöitä. Mutta jos luemme vanhoja romaaneja ilman värillisiä lukulaseja, huomaamme että heillä oli itse asiassa suunnaton valta. He saattoivat ajaa nuoria miehiä hulluuden rajoille, ja hyljätä heidät sitten kuin revenneen rukkasen. Ei ihme, että nuoren Goethen Werther sai aikaan suoranaisen itsemurhien aallon. Yläluokkaisessa maailmassa naisilla oli maaginen valta, mutta sitä he ylläpitivät usein varsin näkymättömin silkkihansikkain, oveluudella, sopivasti ulos tiristetyillä kyynelillä, ja muilla naisille ominaisilla keinoilla - sitä perimmäistäkään keinoa unohtamatta...  

5 kommenttia:

  1. KR

    saanen lainat ensi tiistaina ylintä kuvaasi omassa potussani?
    Kiitos. :)

    hjurvonen

    VastaaPoista
  2. Hienoja kuvia. Olen haistavinani hieman "laasasmaista" ajattelua ja johtopäätelmiä tuossa kirjoituksessa :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jyrkkä vastalause! Minullako muka miesnäkökulma? Kun kirjoitan, vedän verhot kiinni ja vilkuilen olkapään yli, ettei tulisi mitään sopimatonta. Joku on lisäksi väittänyt, että julkaisen vain nättien naisten kuvia. Ei pidä paikkaansa. Olen julkaissut myös rumien naisten kuvia, ja yhdessä kuvassa oli P. Linkola, joka yksin vastaa jo montaa miestä!

      Poista
  3. Hyvä näkökulma, vaikka miesnäkökulman kiellätkin.

    Nykyään kulttuurisen yläluokan naiset tekevät nuorista (liian!) viattomista miehistä samoilla maagisilla konsteillaan vegetaristeja, vihreiden äänestäjiä, sivareita ja kaikilla tavoin poliittisesti korrekteiksi muokattuja uustohvelisankareita.

    Tämä koskee tietenkin näitä facebook-sukupolven miehiä, joita me isommat ja vahvemmat ( heh) emme voi kuin sääliä. Ja pelätä...kun yhteistä sanottavaa ei bussissa löydy hakemallakaan.

    Miesliikettä ei tarvita, mutta miehiin tarvitaan liikettä. Maailma on avara pikku pikku laurit! Ei pidä retkahtaa ensimmäiseen tyttöön jonka suusta suikahtelee sanoja kuten monikulttuurisuus, vakavat ympäristöongelmat ja mun-sosiaalinen-verkosto.

    Jorma



    VastaaPoista