Tämän kuvan alkuperäisessä saksankielisessä runossa esitettiin 1800-luvun lopun mies- ja naisihanteet vertauskuvallisesti. Mies on luja ja kova kaikissa koettelemuksissa kuin kivinen torni, joka uhmaa säitä, vihollisia ja aikaa. Nainen taas on kuin laakson lilja, joka päivisin "juo auringon kultaa", mutta sulkee kupunsa yöksi. Hän on siis tällä tavoin ehdottoman siveä ja tahraton. Sadankahdenkymmenen vuoden takainen runoilija ei mainitse mitään muratin ja liljan, miehen ja naisen keskinäisestä suhteesta, mutta oletan että nainen laaksossa odottelee siveänä Miehen saapumista, ja avaa sitten kupunsa hänelle myös yöllä, mikäli eräät vaatimukset on tarkoin täytetty.
En yhtään pitänyt tuosta runosta, ja minun tuli sääli molempia osapuolia. Mutta sellaista elämä joskus on, että sen sisällöksi siilautuu enemmän kaipuuta ja uneksuntaa kuin konkretiaa. Tein siis uuden haikumuotoisen tekstin, jossa liljalle tosin jää vain yksi säkeistö. Ensinnäkään enempää ei mahtunut, ja toiseksi ajatus selviää kyllä tästäkin.
Alemman kuvan nimi on "Jos pahat pojat sinua houkuttelevat", ja koska taiteilijalla on selvästi pieni annos ironiaakin teoksessaan, hyväksyin aiheen sellaisenaan. Kärjistin omassa tekstissäni sitä hiukan, sillä asetelmahan on aivan sama kuin yläkuvassa. Toki siveys ja puhtaus pikkutytön kohdalla koskee vain konkreettisen lian välttämistä. Kura poskissa, käsissä tai pitsimekossa on kuitenkin vahva eufemistinen symboli, ja vertautuu liljan öiseen säädylliseen käyttäytymiseen.
Mitä sanotte, pitäisikö nykyisin sallia vähän tasavertaisempaa roolitusta sukupuolten välille? Ja pitäisikö sen mukaan siis sallia lapio tytöllekin? Vai puettaisiinko pojatkin pitsiin?
Jos pahain poikain kuvassa olisi talvi, niin se olisi kuin meillä; olen ojentanut lumilapion waimolle jo parikymmentä vuotta sitten...
VastaaPoistaOlen tainnut lapsena möyriä hiekkakasassa enkä poiminut kukkia pitsihamosessa :) Lapio käy kyllä tytön käteen, mutta taitaa olla nykyisinkin aikamoinen kynnys pukea pojalle pitsiä.
VastaaPoistaNykyäänhän, jos uskomme mediaan, ja miksi emme uskoisi, monet vanhemmat eivät välitä tietää, onko heidän lapsensa tyttö vai poika - turhia rajoja.
VastaaPoista- Eisevväliä, sanois Sannaraipe.
KR
VastaaPoistatasavertaiseksi on jo menty, mikä hyvä että huono, sillä se myös laimentaa: nyt leikkimökin katolle eivät saa kiivetä enää pojatkaan!
Mutta toisaalta suohan asian uusi laita Kaisallemme pyssyn!
Tähän se on mennyt, taitaa jo EU-direktiivit määritellä kuinka korkealle saa kiivetä ilman turvavaljaita ja -verkkoa. Oli sitten poika tai tyttö, tosin pojat eivät enää juuri leiki hiekkalaatikoilla tai kuralätäköissä, kai ne ova pleikkarit tärkeämpiä leikkikaluja.
PoistaJVU