maanantai 14. tammikuuta 2013

Kaupunkilaiset ja maalaiset kesällä


Kun kaupunkilaisporvaristo oli syntynyt, se vähitellen halusi viettää kesiään luonnon helmassa. Tämä tapahtui tietysti helpoimmin maaseudulla, jossa alkoi myös olla tarjontaa kesäasunnoista. Ristiriita oli joskus herkullinen. Kaupunkilaisten ja maalaisten tavat olivat kovin erilaisia, työt ja pukeutuminen samoin. Maalaisten varsinainen työsesonki oli kuumimmillaan, kaupunkilaiset vetelehtivät kukkaketoja ihastellen ja perhosia pyydystäen, soudellen ja suosittuja kirjoja lueskellen.

Tässä varsin herkullisessa kuvassa vuodelta 1873 näyttää siltä, että isäntäväki vasemmalla olisi keskeyttänyt työnsä ja pukeutunut parempiin asuihin (nykyisittäin sanottuna seudun perinnepukuihin) kaupunkilaisherrasväen saapuessa kesänviettoon. Haarapääskyt lentävät hyvin matalalla, mitä ennustanee sadetta. Herrasväen parasolleista ei silloin liene paljonkaan apua. 

Herralla on muodikkaat silmälasit ja muodikas, näyttävä parta. Hän katsoo kaukaisuuteen, Tirolin suurenmoisiin maisemiin silmänsä luoden: vapaa, sykähdyttävä luonto, ja ystävällisten vaikkakin ehkä hiukan yksinkertaisten maalaisten hupaisat puuhat virkistävät sielua aidolla alkuperäisyydellään. Sitähän suuret, ihaillut runoilijatkin jaksoivat loputtomasti ylistää!

Sijoitin kuvaan pienen anakronistisen vitsin. Ehkä se erottuu kuvaa isommaksi näppäämällä.8 kommenttia:

 1. Liekö se tuossa kirjassa? En saanut tarpeeksi isoksi, että olisin nähnyt... mutta näin naisena kiinnitin huomiota tuon naisen katseeseen, minkä se luo komeaan maalaisnuorukaiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjassa se on... Tuon katseen arvoituksellisuus on Mona-Lisan luokkaa!

   Poista
 2. Jawohl, Herr Doktor hat ein iPad mit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. So etwas, aber kein iPad, sondern "neue Schnee'en"! :)

   Poista
 3. Rouvan katse tuo mieleen lauseen, jonka kuulin lapsena:

  - Mitä sie katot, et sie oo enne tummii nähnyy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rouvan katse on arvoituksellinen, kuten naisten usein. Ilmeistä ei useinkaan voi lukea mitä nainen oikeasti päänsä sisällä ajattelee.

   Poista
  2. Aber Nokia ist nicht in Deutschland beliebt, besonders nicht in Bochum.

   Poista
  3. Jaja, aber dös g'schieht in Ööstrreich, mal nicht in Deutschland... :)

   Poista